Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΗΒΑΙΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΕΥΣΕΒΙΟΥ ΒΙΤΤΗ


ΕΚΔΟΣΗ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΘΗΒΑΙΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ

Ό άνθρωπος προχωρεί στο δρόμο της Ιστορικής του πορείας «οπισθοφανώς», βλέποντας προς τα πίσω. Άλλωστε «το μέλλον αόρατων», όπως διαβεβαιώνει και ο αρχαίος σοφός και το ξέρει και ό καθένας μας. Όσο κι αν είναι οξυδερκής ό ανθρώπινος νους, πολύ λίγο μπορεί να εισδύσει στο μέλλον με μόνη την οξυδέρκεια του. Όπως οί φανοί του αυτοκινήτου σε πυκνή ομίχλη. Μόνο βλέποντας πίσω του βλέπει πιο καθαρά και μπροστά του και μπορεί να «εικάσει» με περισσότερη πιθανότητα επιτυχίας το μέλλον της πορείας του.

Το μέλλον δεν υπάρχει. Όταν «υπάρξει» θα είναι πια παρελθόν! Ή συνείδηση της μεταβολής του μέλλοντος σε παρελθόν είναι αυτό πού λέμε «παρόν». Είναι, θα λέγαμε, ή θέση του παρατηρητή πού βλέπει τα νερά ενός ποταμού, πού έρχεται από πίσω του, να χύνονται μπροστά του και να χάνονται στον ατέρμονα χώρο.

Όμως ή παρατήρηση και ή γνώση αυτή του παρελθόντος, ή συνειδητοποίηση της βιωμένης πείρας του ανθρώπου, ή μελέτη και ή αξιοποίηση της ιστορίας του, του είναι απαραίτητη, αν θέλει να προχωρήσει σωστά στο μέλλον είτε ως άτομο είτε ως σύνολο.

Ολόκληρο το κείμενο εδώ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σας ευχαριστούμε.